in ,

Türkiye’de İngilizce Öğrenmek Zor mu?

Artık ilkokulda başlayan yabancı dil, çoğunlukla da İngilizce eğitimi yılllar boyu Türkiye’de bir kaç kuşağın korkulu rüyası oldu. Peki ama gerçekten Türkiye’de İngilizce öğrenmek zor mu? Yapılan son bir araştırmaya göre işte cevabı…

Türkiye'de İngilizce Öğrenmek Zor Mu
Türkiye'de İngilizce Öğrenmek Zor Mu

Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’na (PISA) göre fen, matematik ve okuma becerileri gibi alanlarda kritik durumda olan Türkiye’deki eğitim standardı, yabancı dil becerisi kazandırma konusunda da son sıralarda yer aldı. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında İngilizce yeterliliğinin baz alındığı bir değerlendirme sonucu oluşturulan listede oldukça başarız bir sonuçla listelendi. “Türkiye’de İngilizce öğrenmek zor mu?” sorusunu akıllara getiren bu sonuca göre Türkiye, 33 Avrupa ülkesinin sıralandığı listede 32’nci, 100 dünya ülkesinden oluşan listede ise 79’uncu oldu.

BirGün gazetesinde yayımlanan Mustafa M. Bildircin imzalı habere göre; İngilizcenin ilk, orta ve lise kademelerinde zorunlu olarak toplam bin 296 saat okutulduğu Türkiye, ‘İyi İngilizce konuşan ülkeler’ listesinde sondan ikinci sırada yer aldı.

EF Education First adlı kuruluşun son yayımladığı ‘İngilizce Yeterlilik Endeksi’ isimli çalışma, “Türkiye’de İngilizce öğrenmek zor mu?” sorusunu bir kez daha gündeme getirdi.

Çalışmada Avrupa’daki 33 ülke “İngilizce yeterliliklerine” göre 100 puan üzerinden puanlandırılarak sıralandı. Hollanda 70.27 puan ile listenin ilk sırasında yer alırken İsveç 68.74 puanla ikinci, Norveç ise 67.93 puanla üçüncü sırada yer aldı. Türkiye’nin 33 ülkeden oluşan listedeki sırası ise 32, ‘İngilizce yeterlilik’ puanının ise 46.81 olduğu raporlandı.

Avrupa ülkeleri listesinde sondan ikinci olan Türkiye, genel sıralamayı belirleyen ve 100 dünya ülkesinin olduğu listede ise 79’uncu sırada yer aldı. .

Raporda açıklanan puanlarla Türkiye, İngilizce yeterliliği açısından ‘Çok düşük yeterliliğe’ sahip ülkeler arasında gösterildi. Raporda bu klasmanda bulunan diğer bazı ülkelerin ise Bangladeş, Morokko, Katar ve Afganistan olduğu görüldü.

Milli Eğitim’de Yabancı Dil Eğitimine Yaklaşım Nasıl?

Türkiye’de eğitim sisteminin genel sorunları içinde yabancı dil eğitimi ve öğrenimindeki zorluklar özellikle dikkat çekiyor. Nesiller boyu öğrencilerin korkulu rüyası olan bu konuya henüz kesin ve yararlı bir çözüm bulunabilmiş değil. 2019’da Milli Eğitim Bakanlığı “Oyun tabanlı öğrenme” modeliyle yeni bir sisteme geçildiğini duyurdu. 2019-2020 eğitim öğretim yılında uygulanmaya başlanan yeni yabancı dil eğitimi modeliyle “Ulusal Yabancı Dil Eğitimi Konseyi” de oluşturuldu. Ancak pandemi nedeniyle sekteye uğrayan eğitim sürecinde bu yeni modelin ne kadar başarılı olacağı merak konusu oldu.

İçeriği Upperla!

Umut Kaan tarafından yazılmıştır

Diplomasi insanı. İkna kabiliyeti ile nam salmış bir sanat tarihi mezunu. Sanat kitapları sırasına göre dizilmediğinde asabileştiğini görenler oldu. Bunun dışında çok uyumlu, iyi yemek yapar, sofraları uzun ve neşeli tutar. Sık sık Ege’ye yerleşmek ister, hemen her gün…

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
The Rookie 3. Sezonu

The Rookie 3. Sezonu Ocak 2021’de Yayında!

Zoey's Extraordinary Playlist 2 Sezon - 2021

Zoey’s Extraordinary Playlist 2. Sezon Ocak 2021’de Yayında!