in , ,

Hayvan Hakları Yasası Ne zaman Çıkıyor?

Neredeyse her gün hayvanlara uygulanan şiddet haberleriyle karşılaşıyoruz. Toplumun bütün kesimlerinin ortak talebi haline gelen Hayvan Hakları Yasası ise bir türlü çıkmıyor. O yüzden sürekli aynı soruyu sormak gerekiyor: Hayvan Hakları Yasası Ne Zaman Çıkıyor?

Hayvan Hakları Yasası Ne Zaman Çıkıyor?
Hayvan Hakları Yasası Ne Zaman Çıkıyor?

Türkiye’de her gün hayvanlara yönelik yeni bir şiddet ve işkence vakasıyla karşılaşılıyor. Bu insanlık dışı suçlar işlenirken birkaç yıldır gündeme gelen, fakat parlamentoda ne zaman yasalaşacağı bir türlü belli olmayan hayvan hakları yasasının durumu merak ediliyor. Toplumun tüm kesimleri aynı soruyu soruyor: Hayvan hakları yasası ne zaman çıkıyor?

Geçtiğimiz günlerde önce bir köpeğin ön patilerinin kesildiği, hemen ardından da bir kedinin yine patilerinin kesildiği haberleri gündeme geldi. Daha bu haberlerin şoku atlatılamamışken Ankara’da bir bodrum katında tutlan köpeklerin hali herkese bir kez daha yeter dedirtti. Çiftleştirerek satmak için adeta işkence edilen köpeklerin ses çıkarmasınlar diye ses tellerinin alınmış olması da işkencenin boyutunu ortaya koydu. Haliyle toplumun ve siyaset kurumunun genel mutabakat sağladığı halde bir türlü çıkmayan yasa tekrar konuşulur oldu. Hayvan hakları yasası ne zaman çıkıyor diyen milyonlarca insan ısrarla sormaya devam ediyor.

Yasadan Neler Bekleniyor?

Öncelikle 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu‘nun isminin “Hayvan Hakları Kanunu” olarak değiştirilmesi talep ediliyor. Bu şekilde kapsamı genişletilen yasanın, hayvanları canlı ve duygusal varlıklar olarak tanımlayarak haklarını koruması bekleniyor.

Mevcut kanunda amaç; “Hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.” olarak ifade ediliyor. Ancak uygulamada hayvanlara uygulanan şiddet önlenemiyor ve cezasız kalıyor.

Hayvanseverler Ne İstiyor?

Hayvanseverlerin talep ettiği ve yeni yasada olmasını bekledikleri düzenleme sonucunda hayvanlara yaklaşımın temelden farklılaşması gerektiği savunuluyor.

Öncelikle sahipli sahipsiz hayvan tanımı ortadan kalkması için tüm hayvanların mal değil can olarak kabul edilmesi gerektiği belirtiliyor. Hayvanlara karşı işlenecek suçların Ceza Kanunu kapsamında değerlendirilmesi talebi de öne çıkan en önemli talepler arasında yer alıyor.

Savcılıklar bünyesinde Hayvan Hakkı İhlalleri Soruşturma Bürosu kurulması, bakımını üstlendikleri hayvanları terk edenlere en az 10 bin lira idari para cezası verilmesi ve bu kişilerin bir daha hayvan sahiplenmesinin engellenmesi, Petshop’larda kedi, köpek ve egzotik hayvan satışlarının yasaklanması da yeni yasadan beklentiler içinde sayılıyor.

İçeriği Upperla!

Umut Kaan tarafından yazılmıştır

Diplomasi insanı. İkna kabiliyeti ile nam salmış bir sanat tarihi mezunu. Sanat kitapları sırasına göre dizilmediğinde asabileştiğini görenler oldu. Bunun dışında çok uyumlu, iyi yemek yapar, sofraları uzun ve neşeli tutar. Sık sık Ege’ye yerleşmek ister, hemen her gün…

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Zoey's Extraordinary Playlist 2 Sezon - 2021

Zoey’s Extraordinary Playlist 2. Sezon Ocak 2021’de Yayında!

Türkiye En Çok Kime Güveniyor?

Türkiye En Çok Kime Güveniyor?