in

2021’de Asgari Ücret Ne Kadar?

Asgari ücret ne kadar? Her yıl olduğu gibi bu yıl da Aralık ayında milyonlarca çalışanın gözü kulağı Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan gelecek habere kitlendi. Peki 2021 yılı için belirkenecek asgari ücret ne kadar olacak?

“Asgari ücret ne kadar?” sorusu bu ay yanıt buluyor. 4 Aralık Cuma günü başlayan asgari ücret görüşmeleri, toplamda dört görüşme sonunda belli oluyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında toplanan komisyonda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor.

Asgari Ücret Nasıl Belirleniyor?

İlgili yasaya göre toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda, işçi, işveren ve hükümetten 5’er temsilci olmak üzere 15 kişi bulunuyor. Komisyonda bu yıl yapılan görüşmelerde; ‘yaşam maliyeti, pandemi döneminde ekonomik durum, gerçekleşen ve hedef enflasyon, refah payı’ olmak üzere 5 parametrenin öne çıkacağı belirtiliyor.

2021 Asgari Ücret Rakamı Ne Zaman Belirlenecek?

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin oluşturduğu Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021 yılı asgari ücretinin belirlenmesi için ikinci toplantıyı 15 Aralık’ta gerçekleştirecek. Bu kapsamda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışma takvimini sosyal medya hesabından duyurdu.

Duyuruda, yeni asgari ücretin belirlenmesi için komisyonun ikinci toplantısının Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) ev sahipliğinde 15 Aralık’ta, üçüncü toplantısının ise Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (Türk-İş) ev sahipliğinde 22 Aralık’ta gerçekleştireceği belirtildi. Online gerçekleştirilen ilk toplantının ardından ikinci görüşmenin de online olacağı biliniyor. Üçüncü görüşmenin yöntemi ve son toplantının tarihinin ilerleyen günlerde açıklanması bekleniyor.

2021’de Asgari Ücret Ne Kadar?

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyor. 2021 yılı asgari ücret talep ve beklentisi için enflasyon rakamlarına göre farklı hesap ve senaryolar konuşulsa da işçi sendikaları tarafında, net 3.100 TL’nin altında bir asgari ücret beklenmediği görülüyor. Yanı sıra asgari ücrete vergi muafiyeti uygulanması da öne çıkan talepler arasında yer alıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, bu yıl ki görüşmelerin uzlaşı içinde sonuçlanmasını umduğunu belirterek konunun çözümü için sonraki toplantıları işaret etti.

İçeriği Upperla!

Umut Kaan tarafından yazılmıştır

Diplomasi insanı. İkna kabiliyeti ile nam salmış bir sanat tarihi mezunu. Sanat kitapları sırasına göre dizilmediğinde asabileştiğini görenler oldu. Bunun dışında çok uyumlu, iyi yemek yapar, sofraları uzun ve neşeli tutar. Sık sık Ege’ye yerleşmek ister, hemen her gün…

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Yılbaşında Evdeyiz: Mutlaka İzlemeniz Gereken Yılbaşı Filmleri

10

Yılbaşına Özel 10 Kırmızı Elbise Önerisi